Mięso to nieodłączny element diety wielu Polaków. Do najczęściej spożywanych rodzajów mięsa należy drób i wołowina. Który z nich zawiera więcej składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu?
Wołowina kontra drób – co wybrać?
Ciężko jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie o to, które mięso jest zdrowsze - wołowina czy drób. Oba rodzaje mięsa są bowiem cennym źródłem białka i aminokwasów, czyli nieodzownych składników zbilansowanej diety. Ponieważ jednak drób zaliczamy do mięsa białego, a wołowinę do czerwonego, ich skład znacznie się różni. Oprócz tego poszczególne części mięsa odznaczają się odmiennymi wartościami odżywczymi.
Kurczak cechuje się wysoką zawartością pełnowartościowego białka. Jednocześnie mięso drobiowe zawiera zdecydowanie mniej tłuszczu i kilokalorii niż wołowe, przez co polecane jest osobom aktywnym fizycznie oraz tym, które pragną zredukować tkankę tłuszczową. Z drugiej strony, kurczak dostarcza organizmowi mniej składników mineralnych - żelaza i cynku - które można znaleźć w wołowinie. Mięso wołowe posiada sporą zawartość argininy i kwasu glutaminowego, a także cennej witaminy B12. Drób zawiera natomiast dużo magnezu i witaminy PP.
Kto powinien unikać czerwonego mięsa?
Czerwone mięso, zwłaszcza wołowina, jest cenione za wyjątkowe walory smakowe. Należy jednak pamiętać, że z uwagi na wysoką zawartość tłuszczu, spożywane w nadmiarze może szkodzić zdrowiu. Wołowina nie powinna pojawiać się zbyt często w jadłospisie osób z podwyższonym cholesterolem, palących papierosy i o małej aktywności fizycznej. Natomiast ci, którzy stosują zrównoważoną dietę i prowadzą zdrowy styl życia, mogą spożywać mięso wołowe, aby uzupełnić zapotrzebowanie na cynk, żelazo i witaminę B12. Warto też wiedzieć, że w czasie obróbki chemicznej zawarte w mięsie tłuszcze ulegają utlenieniu i mogą stać się źródłem szkodliwym wolnych rodników. Osoby, które chcą zadbać o swoją sylwetkę i zredukować wagę, mogą zastąpić wołowinę mięsem drobiowym, dbając jednocześnie o jego prawidłowe przyrządzanie, na przykład duszenie lub pieczenie.
Na co jeszcze zwrócić uwagę kupując mięso?
Skład mięsa, z którego chcesz przyrządzić danie, to nie jedyna rzecz warta uwagi. Bez względu na to, czy kupujesz drób, czy też mięso wołowe, zawsze wybieraj świeże, dobrej jakości produkty pochodzące od sprawdzonych sprzedawców. Co istotne, o smaku mięsa decyduje nie tylko jego rodzaj, ale też to, z której części tuszy pochodzi. Dla przykładu w burgerach najlepiej sprawdza się antrykot, łopatka, udziec i rostbef. Jeżeli zwracasz uwagę na wysoką jakość potraw, które spożywasz, serwowane w mieście Wrocław burgery od Pasibusa zachwycą twoje podniebienie! Burgery są przygotowywane wyłącznie ze świeżych składników o wyjątkowym smaku i aromacie. W Pasibusie możesz spróbować tradycyjnego amerykańskiego burgera z prawdziwą, starannie wyselekcjonowaną wołowiną najlepszego gatunku. Dobrze przyrządzone mięso wołowe jest soczyste, miękkie i rozpływa się w ustach!
- Zewnętrzny materiał partnerski